Omgeving

De Loonse en Drunense Duinen vormen samen met De Brand een Nationaal Park van ongekende schoonheid. Uniek. Uitgestrekt. Ongerept en met oneindige vergezichten. Niet voor niets zijn De Loonse en Drunense Duinen al verschillende keren door de ANWB uitgeroepen tot ‘Brabants Beste Uitje’.
 
Je kunt er uren ronddwalen en genieten van de stilte of op een mooie dag een beschut plekje tegen een duinwal opzoeken. Boek, schepjes en een bal mee, meer hebt u niet nodig. En vergeet de picknickmand niet!
 
De Loonse en Drunense Duinen ontstonden in de laatste ijstijd, toen in Brabant veel dikke plakkaten zand door de poolwinden werden opgeworpen. Het huidige natuurgebied ligt op zo’n hoge zandrug en vormt een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Deze ‘Brabantse Sahara’ bestaat uit dertig vierkante kilometer stuifzand, dat nog steeds vrij rond kan waaien! Natuurmonumenten beschermt het gebied en zorgt ervoor dat het zijn oorspronkelijke karakter behoudt. Zo trekt vroeg in het voorjaar de herder met zijn grote schaapskudde de heide in om het natuurgebied mee te onderhouden. Grote kans dat je hem tegenkomt als je het gebied gaat verkennen!
 
Dankzij de nauwe samenwerking tussen Natuurmonumenten en de vele horecagelegenheden rondom de Loonse en Drunense Duinen kunnen recreanten optimaal genieten van dit unieke natuurgebied in Brabant. In overleg wordt hard gewerkt om het parkeren rondom de duinen in goede banen te leiden. Overal rondom het Nationaal Park zijn gratis parkeerplaatsen bij de horecagelegenheden. Daarnaast heeft Natuurmonumenten gezorgd voor wandelroutes waarbij honden los mogen lopen. Voor het behoud van flora en fauna is het natuurlijk wel van belang dat iedereen zich aan de regels houdt tijdens het wandelen met de hond: honden mogen alleen los op de aangewezen routes, op alle andere wandelroutes in de duinen moeten ze verplicht worden aangelijnd.

De lekkerste tochten van Brabant!
Van uitgestrekte heidevelden tot sfeervolle terrasjes: Happen en Stappen én Happen en Trappen brengen u naar de mooiste plekjes in de omgeving van de Loonse- en Drunense Duinen. Dus trek de stoute schoenen aan en fiets of stap mee van koffie tot hoofdgerecht.
 
ROUTE:
Happen & trappen logo
Duin Trappen en Zand Happen 54 km

Happen & trappen logo
De IJzeren Man 42 km

Happen & Stappen logo
Dwalen door de Loonse en
Drunense Duinen 15 km
Copyright 2021 De Rustende Jager - Huurvoorwaarden De Rustende Jager - Disclaimer - Sitemap
Website ontwikkeld door VUGTS Reclame